Метеорологичният департамент на Индия издаде първото за годината предупреждение за гореща вълна, като предупреди, че в някои части на Западна Индия температурите могат да достигнат 37С, съобщава Washington Post.

Вестникът допълва, че в някои части на Индия вече са регистрирани температури, които обикновено се наблюдават в средата на март. "Необичайните температури притесняват експертите, които твърдят, че пролетният сезон в Индия, който е от решаващо значение за производството на пшеница, се свива опасно", допълва вестникът.

Ройтерс съобщава, че Индия е създала група от длъжностни лица, които да оценят въздействието на повишаването на температурите върху производството на пшеница.

Междувременно Times of India съобщава, че това е най-ранната гореща вълна, издавана някога в голяма част от страната. Той добавя: "В големи части на Западна и Северозападна Индия, както и в много хималайски градове, са регистрирани температури с 5-10 градуса по-високи от нормалните за този период от годината. В столицата максималната температура е била 31,5С, а дневната температура вероятно ще се задържи на тези нива още три-четири дни." The Times отразява новината под заглавие: "Климатичните промени са виновни за пролетното време в Индия".

Във връзка с екстремните температури агенция Блумбърг съобщава, че индийското правителство ще "принуди" някои от най-големите въглищни електроцентрали в страната да работят с пълен капацитет, тъй като страната се подготвя да посрещне рязкото нарастване на търсенето на електроенергия. В документа се казва, че съгласно "извънредното правило" електроцентралите, работещи с вносни въглища, ще бъдат помолени да работят с пълен капацитет в продължение на три месеца, за да се облекчи тежестта върху вътрешните доставки на въглища.

Вестникът продължава: "В някои части на страната се наблюдава необичайно топло време за това време на годината и пиковото търсене на електроенергия през последната седмица вече е близо до рекордните нива, наблюдавани през миналото лято.

Правителството очаква пиковото търсене на електроенергия да достигне 229 гигавата до април, в сравнение с рекордните 215 гигавата през миналото лято."

Ройтерс също отразява историята, като добавя: "Много от индийските електроцентрали, които използват вносни въглища, включително тези, собственост на Adani Power и Tata Power в западния щат Гуджарат, напоследък не работят с пълен капацитет, защото им е трудно да се конкурират с енергията, произведена от евтини местни въглища."

 

ИЗБРАНО