За локални наводнения и риск от преливане на реки, свлачища и щети в Предбалкана, Родопите и в Горнотракийската низина алармират метеоролозите на Meteo Balkans. Причината за това са са падналите през изминалите часове значителни валежи на много места в страната. В две селища вече е обявено бедствено положение, има и десетки евакуирани хора.

Към 15.30 часа започнаха значителни валежи над района на Ботевград, Правец, Луковит, Боровци и Смоляновци.

Към 16:30ч. над 40л/кв.м за 3 часа паднаха над Предбалкана.

Към 17 часа наводнения сполетяха и Монтана, Септември, Ботевград, село Врачеш, Асеновград, село Столът, Община Севлиево, и др.

Кметът на Врачеш Марин Бончовски каза пред БНТ, че засегнатите къщи са около 100. Водата от наводнените приземни етажи се изпомпва. Залети са и улици. Няма преляла река, но шахтите са запушени и не успяват да поемат големите количества вода.

Силен потоп за пореден път заля Берковица към 17-18 часа. Падналите валежи предизвикаха наводнение в града, като стихията буквално носеше и автомобили.

"Няма такова бедствие! Ужас! Потопи ни! Старата кола изчезна, 8 кубика дърва - също!", написа Илияна Петрова.

В по-високите части на града водата стигна до 1,5-2 метра, съобщи bTV. Залети са приземни етажи на къщи, мазета и улици. Няма данни за пострадали или бедстващи хора. Много автомобили обаче са повлечени от дъждовете. В някои части на града няма електричество и обхват.

За близо час и десет минути са паднали 68 литра на квадратен метър.

В последните два часа в общината са постъпили над 100 сигнала за наводнени къщи, отнесени настилки от улици и повредени от стихията автомобили в различни части на Берковиц, предаде БТА. Няма пострадали и бедстващи хора, а квартал "Раковица" и село Бързия, които пострадаха най-тежко при предишните поройни дъждове на 1 и 4 юни, сега не са засегнати сериозно, уточни Попова.

В момента в община Берковица заседава кризисният щаб за действия при бедствия и аварии, който е взел решение да бъде обявено бедствено положение.

Всичката налична техника на общината и на пожарната в града, както и екипи от други селища, работят по разчистване на улици и отводняване.

 Днес има висок риск от локални наводнения и преливане на реки в Предбалкана, Родопите и в Горнотракийската низина, предупреждават от Meteo Balkans. Очаква се да се активизират и свлачища в Стара планина и планинските райони в Западна България.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление - Монтана се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка след проливните дъждове в района на община Берковица.

Служители на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. "Мишковец" в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

 И в Георги Дамяново е обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед.

Десетки жители на монтанското село Клисурица са евакуирани след силния дъжд в района, каза за БТА директорът на националната пожарна главен комисар Александър Джартов.

 

Той поясни, че домовете си са напуснали 26 човека и че те са били настанени при роднини или в сградата на кметството, където ще прекарат нощта. По думите му в района няма хора, останали без достъп до електричество.

Решението за евакуация е било взето, след като е възникнала опасност от преливане на близкия язовир. Джартов посочи, че опасността вече е преминала.

В Берковица и ботевградското село Врачеш също има наводнени къщи, но за щастие няма пострадали хора.