Гъстата мъгла над водите на Антарктика е непрогледна, но Иън Страхан, ръководител на експедиция, знае, че корабът му приближава леден гигант - най-големият айсберг в света плава някъде пред него, предаде АФП.

"След това облаците се разкъсаха и видяхме тази бяла линия, почти абстрактна, която се простираше по линията на хоризонта", каза за АФП Иън Страхан, който вижда айсберг за първи път.

Докато корабът се придвижва напред, започват да се виждат огромни зейнали пукнатини и величествени сини арки, издълбани в ледената стена. Някои арки са рухнали под ударите на четириметрови вълни, описа гледката Страхан.

Айсбергът с формата на зъб, наречен A23a, е с площ близо 4000 квадратни километра или 40 пъти площта на Париж. Масата му се оценява на почти хиляда милиарда тона, а плътността му на места достига 400 метра. Плаващ на север в Южния океан, в момента айсбергът е между остров Елефант и Южните Оркнейски острови.

Частната експедиция на Иън Страхан, чийто мениджър е компания EYOS expeditions, не е първата, която става свидетел на този спектакъл. През декември миналата година британският полярен изследователски кораб "Сър Дейвид Атънбъро" е на научна мисия в Антарктика, когато айсбергът блокира пътя му.

Ръководителят на експедицията Андрю Майерс си припомня този "магичен момент", в който приближават айсберга, слънцето изгрява, наоколо плуват косатки. Отне ни шест часа, за да го заобиколим, при пълна мощност, каза изследователят от Британския антарктически институт.

Айсбергът A23a се откъсна от брега на Антарктида през 1986 г. и е най-старият и най-големият в света. Скоро след това той заседна и остана като леден остров почти три десетилетия. Миналата година айсбергът се освободи и започна да се придвижва на север.