Силни източни ветрове изтласкаха айсберга A74 и той докосна антарктическия бряг в най-кратката и лека "ледена целувка", съобщи Би Би Си.

Масивният айсберг беше заснет от спътник тази седмица как преминава покрай брега.

Ако контактът беше по-силен, вероятно щеше да отчупи още един айсберг с подобен размер (колкото Лондон с предградията).

Учени от Британския антарктически институт наблюдават движението му с голям интерес, защото една от техните станции е наблизо.

Тя засега не се използва заради несигурността на ледовете в района за близко бъдеще.

Ледената целувка е била със западния шелф - амалгама от континентален лед, който се е спуснал от сушата над водата. Той все още е свързан с основния, но нестабилно. Огромна пукнатина се образува в района преди няколко години и зона с площ 1700 кв. км е на ръба да се откъсне.

Британският антарктически институт е поставил сензори и върху шелфа, и върху айсберга А74. Инструментите изпращат данни до централата в Кембридж, като целта е да бъде получена информация за всяко внезапно движение на леда.

Британската Халеева станция е само на 20 км от пукнатината. Учените се надяват тя да не бъде засегната от откъсването на леда, но искат да са сигурни, преди да започне отново целогодишното й използване. Засега тя е затворена през зимата, когато би било трудно да бъде евакуиран персоналът.