В момента на Земята се наблюдава изключително мощна магнитна буря G4 (т.е. клас 4 по 5-степенната скала).

Бурята започна около 16:00 ч. наше време вчера и достигна своя пик около 23:00 ч. снощи.

След това бурята остана на приблизително същото, изключително високо ниво в продължение на около 12 часа, до късните предиобедни часове днес. Това е най-силната геомагнитна буря за последните няколко години!

Снимка: ИКИ РАН

Умерено слънчево изригване (М1,7), което се е случило около 8 ч. източноевропейско време на 21 април, понастоящем се посочва като причина за бурята.

Според космическите уреди изригването е било наблюдавано почти точно на линията Слънце-Земя и е било придружено от изхвърляне на коронарна маса.

В същото време по-рано през годината са регистрирани много повече изригвания, включително и такива с по-висока Х, но нито едно от тях не е довело до магнитна буря с такъв магнитуд.

Може да се отбележи, че предварителната прогноза за днес предупреждаваше за магнитна буря, но много по-слаба, не по-висока от клас G2. Първоначално, в продължение на около 3-4 часа, бурята започна според прогнозата, но около 23:00 ч. тя внезапно се засили бързо до нивата, които се наблюдават сега. Какво точно се е случило в този момент, остава неясно, според лабораторията по слънчева астрономия и изследване на слънчевата активност в Москва.

Към момента има съобщения за регистрирани през изминалата нощ полярни сияния в географските ширини на Москва и Санкт Петербург, съобщават руски източници. Като цяло предварителните данни потвърждават значително намаляване на географската ширина на полярния овал(т.е  сияние е наблюдавано далеч на юг от полярните области, на необичайно ниски географски ширини).

Все още не е ясно дали геомагнитното явление ще продължи до довечера. В историята на наблюденията са известни случаи на непрекъснати 3-4-дневни магнитни бури, но само след големи слънчеви изригвания.

По предварителни данни повишената геомагнитна активност би трябвало да се задържи поне до втората половина на днешния ден. Все още е трудно да се даде по-точна прогноза, тъй като всички фактори, предизвикващи събитието, не са напълно изяснени.

Обръщаме внимание, че слънчевата активност в момента е в началото на следващия си цикъл, който се очакваше да бъде по-слаб. В реалността, обаче, цикълът тръггна много по-стръмно нагоре от очакваното, както и по-рано. Препоръчваме през следващите месеци да ограничите излагането си на пряко слънце без защита, защото спокойното през последните няколко години слънце ще бъде все по-активно поне до 2026 година.