Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е достигнала ново рекордно равнище през май въпреки намалените емисии заради пандемията от коронавирус, съобщиха в четвъртък изследователи, цитирани от Асошиейтед прес.

Нивото на въглеродния диоксид, основния парников газ в Мауна Лоа, Хавай, е било средно 417,1 части на милион през май, когато концентрацията е най-висока, съобщи Националната океанска и атмосферна администрация (НОАА). Това е с 2,4 части повече в сравнение с миналата година.

Въпреки че емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на фосилни горива спаднаха със 17 процента през април, това е краткосрочно намаляване.

Въглеродният диоксид може да остане в атмосферата с векове, така че краткосрочният спад на емисиите за няколко месеца няма голям ефект върху общата картина, казва Питър Танс от НОАА.

Преки измервания на концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата се провеждат от 1958 г. В момента равнището му е със 100 части на милион по-високо в сравнение с тогава, т.е. нарастването на концентрацията му е с 31 процента за 62 години.