Актуална информация от сайта на изпълнителната агенция по проучване и поддържане на нивото на Дунав (ИАППД) гласи, че нивото по целия фарватер на река Дунав остава критично ниско. Водните стоежи, отчетени от деветте хидрометричните станции на АППД сочат най-ниско ниво при пегел Оряхово минус 29 см от "кота нула" с разлика за 24 часа минус 2 см.

Прогнозата е през следващите дни нивото на реката да продължава да намалява. 

Причината за това е липсата на валежи в последните 3 месеца по цялото протежение на реката. Маловодието е на лице и в Горен Дунав, където корабите престояват поради невъзможността да преминат участъка от Виена до Братислава. Ниските водни стоежи са характерни за този период от годината, вследствие на сушата от летния сезон.

Продължава да спада нивото на река Дунав в целия българо-румънски участък в последните месеци, каза Тони Тодоров от Изпълнителна агенция "Морска администрация", цитиран от БНР радио Видин.

Причините са липсата на валежи.

"Определено това създава проблеми за корабоплаването, тъй като корабите не могат да си използват пълния капацитет и плават с намален товар, което означава, че няма достатъчно приходи за собствениците. В района на остров Белене край Свищов е най-проблемно в този участък."

Ниско остава нивото на Дунав и край Лом, казаха от Хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

В нашата страна в следващите 6-7 дни съществени валежи също не се очакват, за което vremeto.dir.bg  предупреждава периодично.