Байдън ще освободи 15 млн. барела от петролния резерв, възможно е и повече.

След като по-рано тази седмица Асошиейтед прес съобщи за тези планове, тя потвърждава, че президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви днес освобождаването на 15 млн. барела петрол от стратегическия резерв на страната.

Този ход, който може да бъде последван от още освобождавания през зимата, е част от отговора на неотдавнашните съкращения на производството, обявени от страните от ОПЕК+, и от усилията да се поддържат ниски цени преди междинните избори следващия месец, се отбелязва в статията.

В нея се добавя, че действието "бележи продължаването на обрата на Байдън, който се опитва да накара САЩ да се откажат от изкопаемите горива".

Ройтерс твърди, че обявеният в сряда план има за цел да добави достатъчно предлагане, за да се предотвратят скоковете в цените на петрола, като в същото време гарантира на националните компании за изкопаеми горива, че правителството ще влезе като купувач, ако цените паднат твърде ниско.

В новините за американската енергетика Hill съобщава, че администрацията на Байдън е обявила първата продажба на договори за наем на офшорни вятърни централи по западното крайбрежие на САЩ, които се състоят от пет зони за наем с общо 4,5 гигавата (GW) вятърни централи по крайбрежието на Калифорния.

Блумбърг отбелязва, че дълбоките води на региона ще изискват плаващи турбини - по-скъпа технология, която все още не е използвана в САЩ с търговска цел.

Ройтерс съобщава, че американското правителство ще предостави 2 млн. долара на Куба за спешна помощ след опустошенията, причинени от урагана Ян, а Hill съобщава, че Министерството на финансите на САЩ иска да прецени дали "екстремните метеорологични условия, предизвикани от изменението на климата", повишават разходите за застраховки на имущество и злополуки на територията на САЩ.

 

ИЗБРАНО