Най-ниските температури през август у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 35 и 40 градуса, съобщиха за БТА от Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през август у нас се очаква средните температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 13 и 17 градуса.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите през август ще е около и под нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 литра на квадратен метър, за Черноморието - между 20 и 35 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

През повечето дни от месеца времето в страната ще бъде предимно слънчево, сухо и горещо. В часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но валежи ще има на малко места, ще бъдат с петнист характер и ще са краткотрайни.

По-голяма е вероятността за такъв тип валежи към 8-9-и август, около 12-и август, към 15-и и към 17-19-и август, както и към 24-и август.

Относително хладно, с температури близки до обичайните, ще бъде в началото на месеца, но температурите бързо ще се повишат и през втората половина от първото десетдневие вече ще са по-високи от средните, особено в Северна и в Централна Южна България. Впоследствие температурите слабо ще се понижат, но ще останат над климатичните норми.

През третото десетдневие на август по-голяма е вероятността в по-голямата част от страната да бъде с температури по-високи от обичайните, както и времето да е сухо, без съществени валежи, прогнозират синоптиците от Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология.