Линията на разломите в Калифорния се е раздвижила, заради скорошните земетресения в района, споделят учени в материал, публикуван в сп. "Сайънс Алерт". Те очакват, че "Голямото събитие" ще се случи през живота им, но все още не знаят точно кога и къде ще удари масовото и опустошително земетресение. 

>>>Виж галерия от снимки на местата около разломите в щата>>>>

Всеки момент земетресение с магнитуд 6,7 или по-висок, може да се случи в Калифорния. Това може да доведе до срив на инфраструктурата, ел. захранването, а огромен процент от сградите да бъдат разрушени. Голямото земетресение може да се очаква по всяко време.

Миналата седмица учените публикуваха проучване, предупреждаващо, че разломът на Гарлок, който минава през пустинята Мохаве в Южна Калифорния, се движи за първи път в историята. Той е по-малко известен от станалия герой в някои холивудски филми разлом Сан Андреас, но е не по-малко опасен от него.

Разломът е в състояние да доведе до земетресение с магнитуд 8, въпреки че в момента се движи с бавен и непрекъснат темп. Това е процес, известен като "пълзене".

Причината за тази рязка промяна и движението на разлома Гарлок, според проучването, е дестабилизация, причинена от земетресенията в Риджкрест през юли. Тези земетресения (6,4-градусов магнитуд на 4 юли, последван от трус с магнитуд 7,1 на следващия ден) възникват по други две линии на разлом наблизо.

"Знаем, че разломите "говорят" помежду си", казва Ричард Алън, директор на сеизмологичната лаборатория в Калифорнийския университет в Бъркли, пред Бизнес Инсайдър.

"Двете земетресения в Риджкрест бяха доста мощни, с голям магнитуд и те са доста близки до разлома Гарлок, така че промяната, която предизвикаха в стресовите полета, очевидно има отражение върху него."

Според учените последиците от движението на разлома засега не могат да се прогнозират с точност. Това може да доведе до т. нар. Голямо Земетресение или може пък да има малка промяна, която да доведе до... нищо.

Закари Рос, водещият автор на неотдавнашното проучване, каза за Business Insider: " ... че няма начин да разберем какво означава това. "Не е съвсем ясно какво може да означава това", каза той. "За първи път виждаме да се случва подобно нещо."

Както земетресенията, така и приплъзването се случват, когато тектоничните плочи се плъзгат една до друга по линията на съответния разлом. Разликата е, че плъзгането е достатъчно бавно, за да не предизвика трус. В някои случаи това може да доведе до издуване на земята, което може да повреди сгради и инфраструктура.