Три последователни гръмотевични бури със светкавици в Арктика - от Сибир до Аляска, озадачиха метеоролозите, съобщи Ройтерс.

Явлението ще престане да бъде рядкост с глобалното затопляне.

"В прогнозите преди не е имало нищо такова" - каза Ед Плъмб, от Националната метеорологическа служба във Феърбанкс.

Бурите са започнали миналата събота.

Обикновено във въздуха над Северния ледовит океан няма необходимата топлина за конвекцията, която генерира бурите със светкавици. След като Арктика се затопля по-бързо от останалия свят обаче, това се променя.

Епизодите с летни светкавици в Северния полярен кръг са се утроили от 2010 г. Тенденцията е свързана пряко с промените в климата и все по-голямото намаляване на плаващия лед в Далечния север.

С изчезването на плаващия лед се изпарява все повече вода и така към затоплящата се атмосфера се добавя и влага.

Гръмотевичните бури застрашават северните гори, защото могат да предизвикат пожар в отдалечен район. Най-много светкавици на север има над Сибир.

Светкавиците са се увеличили и над тундрата, както и над Северния ледовит океан. През август 2019 г. е имало светкавица в радиуса от 100 км от Северния полюс.

В Аляска гръмотевичните бури ще се увеличат три пъти до края на века, ако промените в климата продължат със същите темпове, според две изследвания на специалисти от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.