След валежите, които паднаха в края на есента в някои части на страната, от началото на декември се установи период с много под обичайните валежни количества.

След много сухия декември, януари не само продължи тази тенденция, но и я задълбочи. До момента, за изминалия период от първия месец на годината, на територията на над половината страна практически не е валяло нищо, а там, където нещо е преваляло, по правило става дума за съвсем символични количества.

>>>>Виж галерията от карти>>>>

Някои може и да не харесват снега, но и в планините в момента от него има много по-малко от обичайното, което вече не е добре и в дългосрочен план.

Лошите новини.

В рамките на следващите 7 до десетина дни, т.е фактически почти до края на месеца, валежите над почти цялата страна ще останат символични или... никакви.  Още по-лошо: (виж галерията от карти) дългосрочните модели не очакват нормални валежи и през февруари, и през март. На фона на проточилата се суша, това не са добри новини.

Кога да чакаме валежи?

Сигурните или поне доста вероятни валежи, вероятно може да очакваме едва през пролетта, при това през втората и половина. Разбира се, това не означава, че дотогава няма да капне  и капка, но за преодоляване на последствията от продължителните периоди с по-малко от обичайните валежи, започнали за някои райони на страната още в средата на юли миналата година, са необходими по-съществени количества валеж.

Проблемът е, че на фона на ниското все още слънце, краткият ден и ниските, макар над обичайните, температури, сушата се е "маскирала" - отчасти и заради наглед влажното и мъгливо време, дори с леки ръмежи в някои дни. Настоящата зима може да не е рекордно суха, но със сигурност е една от най-сухите за последните 20 години.

Само след няколко седмици, с бързото увеличение на деня, слънчевото греене и слънчеви часове, сушата ще става все по-видима, ако не зачестят валежите, при това не с несимволичните няколко литра на квадратен метър, каквито, например имаше на места преди Нова година.

Лош старт на сезона, ако внезапно не завали по-сериозно, предстои и за селските стопани. 

Следете редовно прогнозите ни в следващите дни.