Най-малко петима души загинаха при силните валежи и снежни бури в американския щат Калифорния в последните дни. В планината Сиера Невада се образува снежна покривка от 1,5 м, активираха се свлачища, бяха предизвикани наводнения, съобщиха властите в Калифорния, цитирани от Ройтерс и БТА.

Тричленно семейство, в това число едногодишно бебе, загина във вторник в окръг Ел Дорадо при автомобилна катастрофа, станала на мокър заради дъжда участък от магистрала, пише вестник "Сан Франциско кроникъл".

Вчера още един човек загина при пътно произшествие заради бурята, този път на мокър участък от магистрала в окръг Напа, съобщи полицията в Калифорния.

Според медийни публикации в Окланд мъж е загинал, след като съборено от буря дърво паднало върху лагер на бездомници.

Стихиите са причинени от мощния и обширен тихоокеански циклон Харпър. Националната метеорологична служба на САЩ предупреждава, че е възможно силният вятър да повали още дървета, тъй като заради валежите почвата е станала по-влажна и нестабилна.

Във вторник полицията в окръзите Лос Анджелис и Санта Барбара разпореди евакуация в някои от районите, пострадали при миналогодишните горски пожари. Решението беше взето поради опасността проливните дъждове да предизвикат свличания на земни маси и скали от изпепелените от пожарите хълмове.

Снегът и дъждът дойдоха с две бури, връхлетели Калифорния една след друга в два последователни дни и движещи се от Тихия океан в една и съща посока.

Очаква се двете бури да преминат в края на седмицата през районите на Скалистите планини и Средния запад, където ще се усилят заради влагата от Мексиканския залив, след което в началото на новата седмица ще връхлетят долината на река Охайо и североизточната част на САЩ.

За утре може да се очаква затваряне на пътища в района на Лос Анджелис, защото на места лошото време ще се задържи.

Запазва се и рискът от наводнения и падащи камъни. Валежите са благодат за фермерите и за скиорите, защото по-голямата част от Калифорния се възстановява от продължилата няколко години суша, посочва интернет портал, който следи засушаването в САЩ.