За минути този следобед над част от София се разрази силна гръмотевична буря. Количеството дъжд беше толкова голямо, че градската канализация не успя да го поеме.

Малко след 17.30 пороен дъжд, придружен от гръмотевици и ситна градушка, се изсипа в центъра на столицата и в някои квартали в близост до Витоша. На места се образуваха задръствания, тъй като движението на коли спря поради липса на видимост.

Наводнени са улици и подлези в централната градска част. Един от тях бе подлеза при Ректората на СУ "Климент Охридски", където дъждовата вода потече по стълбите. 

Снимки във социалните мрежи показват различни картини от "потопа" в столицата.

Снимка: Фейсбук групата "Забелязано в София"

Снимка: Фейсбук групата Meteo Balkans

Снимка: Скрийншот

Екипи на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община, заедно със столичната пожарна, са реагирали на шест сигнала за паднали клони и дървета и на осем образували се завирявания  след падналия проливен дъжд в София, съобщиха от Столичната община. Аварийните групи извършват обходи на терен, допълниха от общината.

За петък Националният институт за метеорология и хидрология е издал предупреждение за дъжд от първа степен - жълт код, за 10 области в Източна България - Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Търговище.

Очакваните валежи там са от 30-35 мм. В останалата част на България също ще вали, но не толкова интензивно. На места дъждът ще бъде придружен с гръмотевици. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, в югозападните райони, където ще има повече слънце - до 30.