До края на деня днес атмосферата над страната ще бъде гореща и едновременно неустойчива.

Около и след обяд над централните и източни райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и  на много места ще има гръмотевични бури, временно усилване на вятъра с променлива посока и локални поройни дъждове и градушки.

По-малко подобни явления ще има по поречието на Дунав и в крайните западни райони. Ще се появи и усили вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще достигнат 31-32 до около 37 градуса.

НИМХ е обявил жълт код за цялата страна, с изключение на 5 области на юг, където кодът е оранжев: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково и Стара Загора. В тези области предупреждението е за опасно горещо време.

Привечер вятърът ще стихва.  Гръмотевични бури и краткотрайни валежи ще има и по Черноморието по-късно след обяд и привечер днес.

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Денят ще започне с температури от 18 до 22 градуса.

Около и след обяд ще се развива купеста облачност, но краткотрайни валежи са вероятни само на изолирани места в планините и Североизточна България. В източните райони ще духа слаб до умерен вятър от изток.

Максималните температури ще бъдат от 33 до 38 градуса, по морския бряг - до около 30. За утре жълти кодове са обявени за области в централните и западни части на страната.

Утре на континента най-горещо ще бъде на Балканите, с температури до 40 градуса. В западните и северни части ще настъпи захлаждане и на места ще превали дъжд.

Най-горещият ден на седмицата ще бъде събота. На фона на предимно слънчево време, температурите ще достигнат 37 до около 41 градуса. В Дунавската равнина и на изток ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

През нощта срещу неделя и в неделя през страната ще премине размит атмосферен фронт и на места в Северна България и Стара планина ще превали и прегърми. В неделя и понеделник температурите ще са малко по-ниски, от 32 до 37 градуса.

Нова гореща вълна ни очаква във вторник и сряда, когато според сегашните сценарии температурите на много места ще преминат 40 градуса и е възможно да доближат абсолютните рекорди за страната. По-конкретни прогнози за този период очаквайте в следващите дни.