Климатично лятото започва на 1 юни и свършва на 31 август. То не бива да се бърка с астрономическото, което е от лятното слънцестоене до есенното равноденствие.

Не бива да се бърка и с метеорологичното, което според определени критерии за средноденонощна или максимална температура може да започне още през май и да продължи и септември.

Прогнозите на световните централи в края на май бяха за наднормено лято и валежи около обичайните.

Засега лятото се вмества в тези критерии.

От 1 до 10 юни средно за страната температурите са с между 2 и 3 градуса над климатичната норма за периода, а валежите са приблизително в рамките на нормалните и дори малко  над тях.

Всъщност, по показателя валежи, ако изключим Варна, където за десет дни са паднали две месечни норми и  Сандански, с половин месечна норма за периода, за останалата, по-голяма част от страната декадата е доста суха. Има места с 4-6 на сто от нормата: Разград, Видин. Мусала е с 11 на сто, т.е и там е сухо. Близко до едната трета е София с 26 на сто за първата третина на месеца.

Данните са на сайта stringmeteo.com

В температурно отношение, най-топло (спрямо норма за съответното място!) е било на Мусала и Мургаш, 3.7 и 4 градуса. Това показва, че въздушната маса за първата десетина на лятото е била с близо 4 градуса над норма във височина, а по-малката аномалия при земята е заради сравнително повечето облаци в някои дни.

Все пак, в градовете и низините е било с 2 до над 3 градуса по-топло от обичайното.

Тази съвсем неангажираща равносметка увеличава много силно вероятността за още по-горещо лято, защото с изключение на една година, втората половина на лятото у нас е доста гореща и по-суха за всички 20 последни години (лета).