Според проучване, цитирано от БиБиСи, повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване.

Учените са използвали изкуствен интелект, за да оценят рисковете за цялото семейство палми - от високите дървета до катерливите растения.

>>>>>Виж галерия>>>>>

Данните дават много по-добра представа за това колко и кои видове палми са застрашени.

Палмите са огромно семейство растения, които осигуряват храна, напитки и подслон на милиони хора.

"Трябва да направим всичко възможно, за да опазим биоразнообразието, а то включва повече от хиляда вида палми, за които сега знаем, че могат да бъдат застрашени", казва ръководителят на изследването д-р Сидони Белот от Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон.

Тя заяви, че са необходими действия за опазване на растенията на място и за събиране на повече данни за тях, което не може да стане без хората, които живеят в регионите, където растат палмите, и които ги използват ежедневно.

Палмовите дървета имат множество приложения, включително като основни култури, като кокосов орех, палмово масло или фурми, или в производството на мебели, каучук, масло и въжета.

Учените са загрижени за рисковете от изчезване на по-малко познати диви родственици на популярните декоративни или отглеждани с търговска цел палми.

Те твърдят, че дивите растения са безценни за местното население, но могат да изчезнат още преди да е опознат пълният им потенциал.

Официалните оценки на риска от изчезване отнемат много време и са скъпи, което подтиква ръководения от Кю екип да проучи машинното обучение като инструмент.

Данните им показват, че повече от хиляда вида - малко над 50% от палмите - са застрашени от изчезване.

"С тези прогнози можем да помогнем за приоритизиране на дейностите по опазване и за насочване на видовете към по-нататъшна работа по опазването им в страните, където те са най-застрашени", казва д-р Стивън Бахман, ръководител на изследванията в екипа за оценка и анализ на опазването в Кю.

Екипът е определил Мадагаскар, Нова Гвинея, Филипините, Хаваите, Борнео, Ямайка, Виетнам, Вануату, Нова Каледония и Сулавеси като приоритетни региони за опазване на палмите.

Палмите са най-емблематичната растителна група в тропиците и една от най-полезните, добавя д-р Родриго Камара-Лерет от Университета в Цюрих, който е работил по проучването.

Проучването дава много по-добра представа за това колко и кои видове палми са застрашени, каза той.

Палмите са едни от най-важните от икономическа гледна точка от всички растителни семейства, като стотици диви видове осигуряват прехраната на милиони хора по света.

Те осигуряват строителни материали за домове и инструменти, както и храна и лекарства за стотици общности в тропиците.

Според изследването, публикувано в Nature Ecology and Evolution, най-малко 185 вида палми, които имат приложение, може да са застрашени в 92 региона, което допълнително подчертава необходимостта от защита на тези растения.