Продължава отразяването на плановете на правителството на Обединеното кралство за фактически извънреден данък върху производителите на енергия от възобновяеми източници и ядрени централи.

Times съобщава: "Тази зима газовите електроцентрали могат да реализират печалби в размер на над 10 млрд. паунда, след като им бъдат спестени извънредните данъци, наложени на други енергийни компании."

Вестникът обяснява: Том Едуардс от консултантската компания Cornwall Insight заяви, че "clean spark spreads", брутните маржове на печалба за високоефективните газови турбини с комбиниран цикъл (CCGT), са "много високи" - около 250 паунда на мегаватчас за ноември. Това е около осем пъти повече от историческата средна стойност от около 31 паунда на мегаватчас между 2013 и 2020 г.

Той изчислява, че само през шестте месеца на зимата тези централи биха могли да реализират печалба от над 10 млрд. паунда." Той добавя: "Кийт Андерсън, шеф на Scottish Power, заяви, че е "странно", че правителството планира да "ограничи цената на нисковъглеродното производство и да остави незасегнато производството на газ".

Блумбърг съобщава: "Британската индустрия за възобновяема енергия предупреждава, че правителственият план за ограничаване на приходите на производителите на енергия с ниски въглеродни емисии може да обезкуражи инвестициите в сектора. "

"Съгласно плана, който ще влезе в сила в началото на следващата година, на производителите на енергия от възобновяеми източници и ядрена енергия ще бъде позволено да покриват разходите си и след това да правят това, което правителството нарича "подходящ" размер на приходите отгоре.

Важното е, че размерът на горната граница все още не е определен и няма ясен краен срок за мярката. Производителите могат също така да преминат към дългосрочен договор с фиксирана цена от следващата година."

Financial Times съобщава: "Инвеститорите в британската индустрия за възобновяема енергия настояват министрите спешно да внесат яснота относно равнището на фактическия извънреден данък за производителите на електроенергия с ниски въглеродни емисии, който ще влезе в сила в началото на следващата година."