Докато в Европа зимата продължава опитите си да затрупа някои части на континента с дебел сняг, в разгара на южното лято, Австралия е залята от вълна от горещи рекорди.

Австралийците бяха предупредени да не се натоварват, докато са на открито и да пият много вода, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се рекордните температури да се задържат и дори да се повишат през идните дни.

>>>>>>>Виж галерията от актуални снимки от южния континент>>>>>

В части от най-многолюдния австралийски щат Нов Южен Уелс и в област от Западна Австралия температурите достигнаха рекордните 33 градуса през нощта. В части от Нов Южен Уелс, Южна Австралия и Виктория се очаква да бъдат достигнати максимални температури от над 45 градуса, предупреди метеорологичната служба.

Австралийските синоптички...

Снимки: Туитър

"Избягвайте физическа активност и се хидратирайте добре", посъветва Ричард Брум, директор на отдела за влиянието на околната среда върху общественото здраве в регионалното правителство на Нов Южен Уелс.

Четири пети от 25-милионното население на Австралия живее на крайбрежието.

Необичайно високите температури създават притеснения и за земеделието, отбелязва Ройтерс.

Регионалното правителство на щата Нов Южен Уелс обяви, че планира да изпомпва кислород в реки и езера, предаде Асошиейтед прес.

Стотици хиляди мъртви риби бяха открити в река Дарлинг, а по-късно в езерото Хюм бяха намерени 1800 гниещи риби. Експертите смятат, че причината за смъртта им е комбинацията от топла вълна, суша и разпространение на водорасли, която намалява кислорода във водата.

Някои се охлаждат така: