Днес ще бъде студено и ветровито, с променлива облачност. На места е възможно да превали краткотраен сняг, но съществени валежи и нова значима снежна покривка няма да има.

Температурите в ранния следобед ще бъдат от минус 3 до плюс 3 градуса. Вятърът от северозапад ще е умерен, а в Дунавската равнина  - временно силен.

НИМХ е обявил жълт код за потенциално опасен силен вятър за цялата страна.

Снимка: meteoinfo.by

На картата можете да видите, че в момента страната ни, заедно с части от Украйна, Румъния и Беларус, се намира под влияние на най-студената въздушна маса на континента, с температура във височина под минус 10 градуса, до минус 14, минус 16.

Синоптичната обстановка, обаче, е много променлива  и динамична и още утре най-студената въздушна маса бързо ще се трансформира и едновременно ще се оттегля на изток от страната.

Още утре по пладне, картата на полето по този параметър ще изглежда така:

Снимка: метеоинфо

Вследствие, в сравнение с днешните околонулеви максимални температури, утрешните стойности в ранния следобед в Горнотракийската низина и ниските части на Дунавската ще доближат десет градуса над нулата, а при достатъчно слънце дори на места е възможно да преминат за кратко тази отметка и към 14 часа температурите над Европа и Балканите ще бъдат такива:

Снимка: meteoinfo.by

Вярно, трябва да се има предвид, че процесите, които ще премахнат бързо студа от страната, имат и своята "лоша страна": Все още ще бъде твърде ветровито и времето утре ще се усеща по-студено, отколкото е в действителност.

В четвъртък и петък вятърът, без да стихва окончателно, ще поотслабне  и ще се ориентира от запад-югозапад.

Времето ще бъде доста меко за януари, с температури  в низините около и над 10 градуса, като в някои дни на места не са изключени и стойности до около 15 градуса. Високи ще бъдат и минималните температури, като в низините ще бъдат около и малко  над нулата. Облачността ще бъде променлива, средна  и висока, често намаляваща до слънчево време.

В събота и неделя ще се заоблачи, а температурите на север слабо ще се понижат. Вятърът ще се ориентира от изток и североизток, предимно слаб. В неделя на места ще превали слаб дъжд.

Според предварителните оценки, през следващата седмица температурите отново слабо ще се повишат.