Разрушителни тайфуни оставиха без ток Пуерто Рико и югозападна Япония, десетки са ранени, хиляди евакуирани, а щетите са катастрофални.

Ураганът "Фиона" удари югозападното крайбрежие на Пуерто Рико

вчера, предизвика свлачища, извади от строя електропреносната мрежа, а наводненията изровиха асфалт от пътищата, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Стотици хора бяха евакуирани или спасени на целия остров, докато наводненията бързо се увеличаваха. Придошлите реки от кафява вода заляха автомобили, първите етажи на къщите и дори пистата на летището в южната част на острова.

Синоптиците заявиха, че бурята заплашва да изсипе "исторически" количества дъжд в неделя и понеделник, като в източната и южната част на Пуерто Рико е възможно да паднат до 76 см.

"Щетите, които виждаме, са катастрофални", заяви губернаторът Педро Пиерлуиси.

Бурята отнесе мост в централния планински град Утуадо, който според полицията е бил монтиран от Националната гвардия след урагана "Мария" през 2017 г. Съобщава се и за големи свлачища, при които водата е влачела големи плочи от изтръгнат от пороя асфалт и се е стичала в дерета.

По данни на Националния център за ураганите на САЩ в неделя вечерта "Фиона" е с център на 75 км югоизточно от Пунта Кана, Доминиканска република, с максимални постоянни ветрове от 140 км/ч. Той се движи на запад-северозапад със скорост 17 км/ч.

"Лума", компанията, която управлява преноса и разпределението на електроенергия, заяви, че лошото време, включително ветрове със скорост 120 км/ч, е нарушило преносните линии, което е довело до "прекъсване на електрозахранването на целия остров".

"Фиона" връхлетя само два дни преди годишнината от урагана "Мария" - опустошителна буря от четвърта категория, която се разрази на 20 септември 2017 г., разруши енергийната мрежа на острова и причини смъртта на близо 3000 души, посочва АП.

Мощен тайфун връхлетя днес и югозападната част на Япония

със силни валежи и ветрове, рани десетки хора и се насочи на север към Токио, съобщи Асошиейтед прес. По-рано елевизия Ен Ейч Кей-Уърлд Джапан съобщи, че на около четири милиона души в югозападна част на страната е наредено да се евакуират преди мощния тайфун "Нанмадол" да връхлети региона. Властите поискаха крайбрежните райони и селищата заплашени от наводнения и свлачища да бъдат освободени превантивно.

По данни на Японската метеорологична служба от днес сутринта епицентърът на тайфуна се намира в района на префектура Фукуока в северната част на остров Кюшу и бавно се придвижва на североизток.

След като тайфунът "Нанмадол" достигна сушата в района на Кюшу вчера, улиците бяха залети с кална вода от реките, а голяма част от жилищата останаха без ток.

По данни на Японската метеорологична агенция тайфунът е навлязъл с постоянни ветрове със скорост 108 км/ч и пориви до 162 км/ч.

Десетки хиляди хора прекараха нощта в гимназии и други обекти в рамките на превантивна евакуация на застрашените жилищни сгради.

По данни на японските медии повече от 60 души са били ранени. Повече от 300 000 домакинства са без електричество поради скъсани проводници и други последици от бедствието. 

Страховитият вятър е разбил указателни табели. В град Кагошима, Югозападна Япония, се е счупил строителен кран.

Влаковете-стрели и авиокомпаниите преустановиха работа. Бяха издадени предупреждения за свлачища и придошли реки. В югозападната част на Япония временно бяха затворени вериги магазини за хранителни стоки и служби за доставки, а движението по някои магистрали беше преустановено, също така хората имаха известни проблеми с мобилните телефони.

Според прогнозите бурята ще продължи да се движи на североизток над главния японски остров Хоншу, като ще предизвика проливни валежи в региона, включващ градовете Осака и Киото, преди утре да достигне Токио и да се насочи към североизточна Япония.

Метеорологичните служби издадоха извънредно предупреждение за префектура Кагошима на остров Кюшу. На жителите на 965 000 домакинства беше наредено да се евакуират от крайморските градове Миядзаки, Кагошима и Амакуса.

Предупреждение от пето ниво, най-високото по японската скала от предупреждение за бедствия, е издадено за повече от 14 000 души в град Нишинумоте на остров Кюшу.

"Нанмадол" е четиринадесетият тайфун, който Япония преживява тази година.