Малко по-студена зима от последната, но отново без сериозни валежи.

Това е прогнозата на климатолога проф. Георги Рачев.

Пред БТВ той заяви, че под нормата за валежи ще бъде и ноември.

Във вторник и сряда има голяма вероятност да има слана. Времето ще остане сравнително меко, а валежите ще са нормални за октомври.

Това стана ясно от прогнозата на климатолога. Той добави, че в температурно отношение ноември ще е нормален. "България поне според големите центрове на САЩ и Европа попада в една зона с по-малко валежи от очакваното", отбеляза климатологът.

Проф. Рачев разкри и каква зима ни очаква: "Зимата винаги ще ни изненадва. Зимата ще прилича на миналата, а тя беше практически никаква.

Тя ще бъде с една идея по-студена, но пак ще е по-топла от нормалното". "Долу в ниското ще е сняг, дъжд, киша", отбеляза още той. Сняг преди 8 декември не очаква.

Коментар на vremeto.dir.bg

прогнозите на г-н Рачев често са с добра реализируемост, защото той ползва всички възможни източници, достъпни в интернет  и медийното пространство и ги анализира и обобщава, без да търси евтина сензация.

Световните метеоцентрали с дългосрочни прогнози в момента прогнозират точно това, което обобщава професорът.

от друга страна, както писахме преди ден, октомврийската прогноза за валежите на централите, поне що се касае за нашата страна, към момента очевидно вече е провалена: валежите няма да бъдат под обичайните. Месечната норма в много райони вече е изпълнена, а пред последните 5-7 дни на месеца ще има още валежи.

Това трябва да ни накара да бъдем внимателни и относно интерпретацията на по-дългосрочните прогнози на централите.

очаквайте в близките дни и  обобщена прогноза на Дирбг за идващата зима на база анализите на световните метеоцентрали за сезона.