През следващите няколко дни ни очаква динамично време, с превалявания в началото на следващата седмица.

До края на деня днес облачността ще бъде променлива, почти без валежи. По високите места ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Дневните температури ще са високи за декември, от около 12 до 18 градуса.

През нощта облачността ще бъде променлива, увеличаваща се от запад, но без валежи. В източната половина на страната и северно от планините ще духа слаб до умерен южен вятър. Минималните температури утре ще са високи за декември, от 5 до 10 градуса, но на югоизток, където вятърът ще бъде силен - до 14-15 градуса.

През деня в събота ще има средна и висока облачност, без валежи. В източните райони ще духа силен, на места временно бурен вятър от югозапад. Дневните температури ще достигнат стойности от 14 до около 19-20 градуса на места в източните райони. По-ниски, до около 11-12 ще остават в западната част на Дунавската равнина и в местата, защитени от южен вятър. Там е възможно задържането на ниска слоеста облачност или мъгла.

В неделя предстои пореден валежен процес, но в низините преваляванията ще бъдат от дъжд. Още преди обяд от северозапад ще прониква студен въздух и ще завали. ОКоло и след обяд и привечер валежите ще обхващат централните и източни райони, но на запад ще спират.

Минималните температури ще останат високи, от около 6-8 на запад до 15-17 в крайните югоизточни райони. Дневните ще са отново в широк интервал: от около 10 на запад и северозапад до 19-20 на югоизток. Вятърът ще бъде умерен и временно силен, от северозапад и с него ще нахлува студен въздух, който ще обхване цялата страна.

През нощта срещу понеделник и в понеделник все още ще превалява над източните и част от южните райони, като по високите места и в Североизточна България, преди окончателното спиране на валежите привечер, те ще преминават в сняг. Вятърът там ще се ориентира от североизток, но ще бъде предимно слаб.

В понеделник ще бъде доста по-студено, в сравнение с двата почивни дни. Минималните температури ще са от около нула до 5-6 градуса, а дневните ще бъдат почти без дневен ход и ще са близки до сутрешните - от 1 до 6 градуса.

През по-голямата част на следващата седмица температурите ще са около нормалните за месеца, от 4-5 до десетина градуса денем и около и над нулата в сутрешните часове.

Още един валежен процес предстои в средата на седмицата, но и по него любителите на снега не следва да очакват валежи в твърда агрегатна форма в низините, както и съществена снежна покривка. Слабо повишение на температурите моделите очакват в края на седмицата. 

Следете актуалните ни прогнози.