Проливни дъждове връхлетяха днес индийската финансова столица Мумбай, причиниха наводнения и отнеха живота на най-малко четирима души. Наводненията парализираха града, а образователните институции бяха затворени, предаде Ройтерс.

В някои части на Мумбай снощи бяха отчетени около 27,5 сантиметра дъжд, който причини смущения в пътнотранспортната система, използвана всекидневно от милиони хора.

По информация на властите четирима души са изгубили живота си в инциденти, свързани с дъждовете.

На фона на прогнозите за още валежи, властите обявиха червен код за целия град и настоятелно приканиха жителите да останат у дома. Училищата бяха затворени, а рибарите бяха призовани да не влизат в морето до утре.

На публикувани в социалните мрежи кадри, заснети от дрон, се виждат задръствания по магистрали, претъпкани с автомобили - някои от тях изоставени на пътя. Стотици хиляди пътници прекараха часове, блокирани по пътищата.

В северозападната част на страната мусонните дъждове започнаха да се оттеглят по-рано тази седмица, но близо седмица по-късно от обичайното, каза Индийската държавна метеорологична агенция.

Мусоните принципно продължават от юни до около 17 септември, но тази година дъждовете продължиха, което помогна за напълването на водохранилищата, но в някои щати бяха нанесени щети на реколтата.

В някои части на южния щат Телангана утре също се очакват обилни валежи, каза метеорологичната агенция