Най-дългият период на мусонни дъждове в Южна Корея за последните седем години предизвика наводнения, в които загинаха най-малко 13 души, други 13 са в неизвестност, а над 1000 бяха принудени да напуснат домовете си, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Смъртните случаи са причинени от свлачища и отнесени от водите превозни средства. Наводненията са засегнали 5751 хектара земеделски земи, както и участъци от магистрали и мостове в столицата Сеул.

Президентът Мун Дже-ин изрази безпокойство за гражданите и държавните служители, които се борят с епидемията от коронавирус след 42 дни на мусонни дъждове. Според синоптиците това е най-дългият такъв период от 2013 г., когато мусоните са продължили 49 дни.

Мун Дже-ин поиска да се правят превантивни тестове и да се вземат проактивни предпазни мерки, а националните и местни власти да положат всички усилия за избягване на повече жертви, включително действия за възпиране на свлачища и евакуация на хора.

В съседна Северна Корея държавните медии предупредиха за възможност от наводнения заради обилните валежи в някои райони.

Южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки южнокорейски правителствени източници, съобщи, че КНДР вчера е отворила бента на намиращ се близо до границата язовир, без да уведоми съседа си.