Според нов анализ, който поражда опасения за нови протести срещу законите за климата, от 2031 г. шофьорите в ЕС ще плащат "поне 50 евроцента на литър за дизелово гориво, за да покрият разходите за въглеродни емисии", съобщава FT.

Вестникът добавя: "От 2027 г. доставчиците на горива ще бъдат задължени да купуват квоти, за да покрият емисиите си на въглероден диоксид, и се очаква да прехвърлят тези разходи върху потребителите.

Veyt, фирма за анализ на пазара на въглеродни емисии, очаква, че схемата ще добави 14 цента към литър дизелово гориво през 2027 г., като надбавката ще достигне 54 цента за литър през 2031 г., когато ще бъдат въведени повече мерки.

Емисиите от горивата за отопление на сгради също ще трябва да се заплащат, което ще доведе до повишаване на цените на въглищата с 68 цента на килограм до 2031 г., смята Veyt...

Паскал Канфин, френски председател на комисията по околна среда на Европейския парламент, предупреди, че ако цената на въглеродните емисии е твърде висока, "това очевидно ще бъде неприемливо за всички европейци".