Италианският депутат Мелони осъжда "идеологическата лудост" на забраната на ЕС за автомобили с бензинови и дизелови двигатели

Италианското правителство ще работи за коригиране на забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили в ЕС от 2035 г., която "няма никакъв смисъл", според министър-председателя на Италия Джорджия Мелони, съобщава Politico.

В речта си в парламента на страната преди срещата на върха на лидерите на ЕС, която започва днес, Мелони заяви, че преследването на "зелени" цели означава да се пожертват цели индустрии и да се остави блокът уязвим за "нови стратегически зависимости", като например от китайските електромобили, продължава статията.

Според "Таймс" министър-председателят е казал: "Италианците и европейците смятат, че ЕС е твърде инвазивен и казва на гражданите какво да ядат, каква кола да карат, как да ремонтират къщата си, колко земя да обработват и какви технологии да развиват."

Вестникът отбелязва, че лидерът на десницата е бил "отблъснат" за "висш пост" в ЕС и е "обвинил центристките и левите лидери, че са сключили задкулисна сделка за ключови назначения". Отделно от това

"Политико" съобщава, че от новата стратегическа програма на Европейската комисия за периода 2024-2029 г., която се очаква лидерите на ЕС да приемат тази седмица на срещата на върха на Европейския съвет, е заличен редът за "подготовка за новите реалности, произтичащи от изменението на климата". За разлика от тях, Carbon Pulse съобщава за изтекъл проект, който според него "възстановява зелените приоритети" в сравнение с по-ранния проект.

Междувременно в. "Хинду" съобщава, че Европейската комисия е публикувала новите си тарифни ставки за електрически превозни средства, внасяни от Китай, "което се възприема като начало на потенциална търговска война между ЕС и Китай".

Още една новина за електромобилите: "Таймс" съобщава, че производството на автомобили в Обединеното кралство е спаднало с 12 % през май, "тъй като монтажните линии продължават да се пренастройват за електромобили".

Данните са на търговската организация Society of Motor Manufacturers and Traders, която подчертава значението на разширяването на производството и продажбите на електромобили, за да може Обединеното кралство да остане конкурентоспособно в световен мащаб, пише вестникът.

Wall Street Journal съобщава, че Volkswagen инвестира 1 млрд. долара в производителя на електрически пикапи Rivian Automotive, "като планира да похарчи до 5 млрд. долара като част от партньорство за разработване на софтуер".