На първа страница в. "Таймс" съобщава, че министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак е готов постепенно да премахне бензиновите и дизеловите автомобили "в строго определени срокове, въпреки натиска от страна на депутатите консерватори да намалят плановете за нулево нетно потребление".

Вестникът продължава: "Принудителният преход към електромобили ще бъде определен до седмици, тъй като министър-председателят приема, че промяната на курса ще бъде пагубна за индустрията.

Смята се, че министрите са обещали на BMW, че няма да смекчават целите като част от преговорите за осигуряване на инвестиция от 600 млн. паунда за производство на електрически Мини в Оксфорд, а не в Китай."

Изданието съобщава, че министрите "се придържат" както към забраната за 2030 г. за нови бензинови и дизелови автомобили, така и към "строгите междинни цели за електрическите превозни средства" (ЕПС), добавяйки: "Длъжностните лица се надяват, че правилата, които ще изискват повечето нови автомобили да бъдат електрически в рамките на около пет години, също така ще стимулират бързото разширяване на мрежата от зарядни точки, тъй като компаниите бързат да отговорят на търсенето, като се справят с "безпокойството за пробега", което възпира потребителите."

Редакционна статия в същото издание на вестника предупреждава, че "министър-председателят трябва да ускори въвеждането на инфраструктура за електрически превозни средства". В нея се казва: "При сегашното положение мрежата за зареждане в Обединеното кралство просто не е в състояние да поддържа масовото преминаване от автомобили с вътрешно горене към електрически само за седем години."

The Independent също подхваща историята.

Daily Mail съобщава, че краткотрайният министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс ще произнесе днес реч в тинк-танка Institute for Government, в която ще каже, че "трябва - както много други западни страни вече правят - да отложим изпълнението на ангажиментите за нулево нетно потребление, като например забраната за нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г.".

Тя също така ще призове правителството да премахне неочаквания данък върху петролните и газовите компании, пише BBC News. Изданието допълва, че в отговор на нейната реч заместник-лидерът на либералдемократите Дейзи Купър е заявила: "Лиз Тръс, която произнася реч за икономическия растеж, е като подпалвач, който говори за противопожарна безопасност".

В редакционна статия на Daily Mail се казва, че "краткият период на Тръс на Даунинг стрийт може да е завършил безславно", но "скептицизмът ѝ по отношение на зелените цели остава изключително разумен".