Аржентина беше връхлетяна от рекордни горещини, при които температурата надхвърли 40 градуса, а заради претоварване на електропреносната мрежа стотици хиляди хора останаха без ток, предаде Ройтерс.

На някои места в Аржентина температурата достигна около 45 градуса по Целзий. За известно време страната стана най-горещото място на планетата.

Стотици хиляди хора останаха без ток, след като високите температури предизвикаха срив на електропреносната мрежа в столицата Буенос Айрес и околните райони.

Властите предупредиха жителите да не се излагат на слънце в най-горещата част на деня.

Електроснабдителните компании "Еденор" и "Едесур" съобщиха за прекъсвания на тока, след като високите температури са довели до рязко увеличение на потреблението на енергия за охлаждане на жилищата и работните помещения.

Националната електрическа регулаторна агенция каза, че 700 000 души са били засегнати в района на Буенос Айрес от спиране на електроснабдяването от "Еденор". Без ток са останали също така около 43 400 клиенти на "Едесур".

Компанията АиСА, която снабдява с питейна вода Буенос Айрес, призова жителите да оптимизират водното потребление, защото прекъсването на електричеството е засегнало и нейната пречиствателна система.

Според националната метеорологична служба горещото време се очаква да продължи и по-нататък през седмицата.