Китайската столица Пекин преживява необичайни зимни студове, каквито не са регистрирани от 1966 г. насам, съобщи ТАСС, като се позовава на метеорологичното управление на града.

Според данните на службата сутринта в четвъртък в някои райони на Пекин температурата на въздуха е спаднала до почти минус 20 градуса. Заради силния вятър температурата се усеща още по-ниска - около минус 30 градуса.

В социалните мрежи местните жители са започнали да сравняват времето в Пекин с Антарктида. Синоптиците препоръчват на жителите и на гостите на китайската столица да се обличат топло и да се постараят да не престояват дълго време извън отопляваните помещения, за да избегнат преохлаждане и измръзване.

Снежна буря в Япония

Поне 546 полета бяха отменени днес от японските летища заради силна снежна буря, съобщи ТАСС, като се позовава на телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

Лошото време е обхванало крайбрежието на Японско море, както и района на северния остров Хокайдо. Във връзка с това местните авиокомпании са отменили 460 полета, планирани за четвъртък, както и 86, планирани за петък.

Според телевизията областта на ниско атмосферно налягане, предизвикваща бурята, може да се запази на територията на страната до 9 януари.

Застудяване и в Европа

Испанската държавна метеорологична агенция обяви в четвъртък тревога на територията на почти цялата държава заради снеговалежи, застудяване и силен вятър. Рекордно ниска температура от минус 34,1 беше измерена от метеорологична станция в испанските Пиренеи вчера. Станцията е в каталунския район Лейда, а температурата ле измерена в 5,19 ч. сутринта в областта Арагон.Държавна метеорологична агенция заяви, че толкова ниска температура не е измервана на Пиренейския полуостров. Предишната най-ниска температура в Испания също е измерена в провинция Лейда - минус 32 градуса през 1956 г.

Времето се разваля и у нас

Задава се промяна на времето у нас. Днес ще е предимно облачно и дъждовно. Валежите на много места ще направят пътищата мокри и хлъзгави. Това важи особено за Западна България. По високите места и проходите са възможни заледявания на пътната настилка, затова шофирайте внимателно. Ако сте в планинските райони, не подценявайте зимната обстановка.

Днес в планините ще вали дъжд, а на височина над 1000 метра - сняг. Прогнозата е за силен вятър, а по билата - и бурен.

Ввалежите и застудяването ще продължат и в следващите дни.  До понеделник включително на много места дъждовете ще са смесени със сняг.