Днешните деца ще преживеят повече природни бедствия в сравнение с дядовците си, твърдят учени, цитирани от БТА.

Децата по света ще преживеят повече горещи вълни, наводнения и периоди на суша през живота си в сравнение със своите баби и дядовци, съобщиха учени, цитирани от фондация "Томсън Ройтерс".

Днешните деца ще преживеят средно седем пъти повече горещи вълни и близо отри пъти повече наводнения, суши и унищожени реколти заради ускоряващите се климатични промени, установява изследване на благотворителната организация "Спасете децата" (Save the Children).

Най-силно засегнати ще са живеещите в страни с ниски и средни доходи, като децата в Афганистан вероятно ще понесат до 18 пъти повече горещи вълни в сравнение с днешните възрастни, а децата в Мали ще пострадат от десет пъти повече унищожения на реколтите.

"Хората страдат, не бива да си затваряме очите...Климатичната промяна е най-голямата криза на епохата", казва Анушка, на 15 години, която разказва, че в родния й Непал все по-често има горещини, проливни дъждове и поражения върху посевите.

Изследването, проведено от "Спасете децата" в сътрудничество с климатолози от Свободния университет в Брюксел, Белгия, изчислява вероятността от преживяване на екстремни климатични явления от децата, родени през 2000 г. в сравнение с хората, родени през 1960 г. Резултатите са публикувани в сп. "Сайънс".

"Климатичната криза по същество е криза с правата на децата", каза Ингер Ашинг, която е изпълнителен директор на "Спасете децата".