Метеорологични бедствия поразяват света четири до пет пъти по-често и причиняват седем пъти по-сериозни щети в сравнение със 70-те години на миналия век, съобщиха световните агенции, позовавайки се на доклад на Световната метеорологична организация на ООН.

Тези природни катастрофи обаче днес убиват далеч по-малко хора. През 70-те и 80-те години те са причинявали смъртта на около 170 души дневно по света.

През първото десетилетие на 21 век жертвите им са намалели до около 40 души на ден, посочва докладът, който прави преглед и анализ на над 11 000 метеорологични бедствия през последния половин век.

През 70-те години по света са били регистрирани средно по 711 метеорологични бедствия годишно, а в периода 2000-2009 г. - 3536 бедствия годишно или близо десет на ден, пише в доклада, използвал данни от Центъра за изследвания на епидемиологията на бедствията в Белгия. Средно бедствията в света годишно спадат малко през второто десетилетие на настоящия век до 3165.

Повечето смъртни случаи и поражения от природни бедствия за изминалите пет десетилетия са причинени от бури, наводнения и суша.

Над 90 на сто от повече от два милиона жертви на бедствията са в развиващи се страни, а близо 60 на сто от икономическите щети са в по-богати държави.

През 70-те години щетите са се оценявали средно на 175 милиона долара средно годишно, а през първото десетилетие на този век са се увеличили до 1,38 милиарда щатски долара годишно по света.

Точните и навременни предупреждения за наближаващи бедствия допринасят за намаляване на броя на жертвите