Тропическата буря Деби "наводни" крайбрежните щати Джорджия и Южна Каролина и се очаква да донесе още валежи през следващите дни, съобщава Ройтерс.

Според новинарския сайт губернаторите на двата щата са обявили извънредно положение, а Националният център по ураганите (NHC) заявява, че "Деби се очаква да предизвика потенциално исторически валежи от 10 до 20 инча (25 и 51 см), с максимални количества от 25 инча (63,5 см), което ще доведе до катастрофални наводнения в части от източната половина на Южна Каролина и югоизточната част на Северна Каролина до петък".

Ройтерс продължава: "В понеделник сутринта Деби достигна сушата като ураган от категория 1 в района на Биг Бенд на крайбрежието на Мексиканския залив във Флорида, като според местни съобщения изсипа от 8 до 16 инча (20 до 41 см) дъжд в някои части на централна Флорида.

Бурята е виновна за пет смъртни случая във Флорида и един край Валдоста, Джорджия." Информационният бюлетин цитира кмета на Валдоста, който казва, че градът може да очаква дъжд, който се случва "веднъж на хиляда години" и който може "буквално да създаде острови в града". Ню Йорк Таймс съобщава, че Чарлстън - един от градовете, които вероятно ще бъдат засегнати - е особено уязвим от наводнения, тъй като е с форма на купа и има лошо отводняване.

Той добавя: "Синоптиците смятат, че Деби ще съперничи или ще счупи рекордите за най-много дъжд, който някога е падал във всеки от щатите, в Джорджия (поставен от Алберто през 1994 г. с 27,85 инча) и Южна Каролина (поставен от Флорънс през 2018 г. с 23,63 инча)."

The Independent съобщава, че хиляди полети са били нарушени. ABC News съобщава, че засегнатите части на Северна и Южна Каролина "вече са станали свидетели на две наводнения за милиарди долари за осем години".

The Independent съобщава, че бурята се е забавила над Южна Каролина във вторник. NPR съобщава, че бурята "пълзи над сушата с ветрове, които никога не биха попаднали в заглавията на вестниците", но казва, че бавната скорост "допринася за опустошителните последици от проливните дъждове". The New York Times съобщава, че бурята е достигнала само категория 1 по скалата на Сафир-Симпсън, което означава, че скоростта на вятъра ѝ не е достатъчно висока, за да се счита за "голям ураган". Изданието отбелязва, че "основната причина за екстремните валежи на Деби е просто колко бавно пълзи през югоизточната част на страната", което според него се дължи на "големи системи от атмосферни течения, които направляват бурята". Forbes изтъква три причини, поради които Деби произвежда толкова много дъжд - включително "изключително топлата вода" в Мексиканския залив и западната част на Атлантическия океан. Вестниците "Ню Йорк Таймс" и "Дейли Мейл" съобщават, че ураганът е изхвърлил на плажа във Флорида блокове кокаин на стойност около 1 млн. долара. The Independent, Los Angeles Times, NBC News, CBS News, The Times и BBC News също отразяват бурята.

В други новини от САЩ Ройтерс съобщава, че горски пожар в Южна Калифорния "изгори няколко къщи и наложи евакуация, преди да бъде овладян във вторник". Информационният бюлетин посочва, че пожарът е започнал в понеделник и е изгорил около 40 хектара земя, преди да бъде овладян.

Тя добавя: "По-високите от обичайните температури и богатата растителност след влажната зима и пролет доведоха до идеални условия за горене в най-населения щат на САЩ. Според експертите изменението на климата е довело до по-тежки и по-продължителни горещини."

Асошиейтед прес съобщава, че "избрани служители и профсъюзни лидери в Балтимор призовават за по-безопасни и по-хуманни условия на труд за служителите на градските обществени работи, след като миналата седмица мъж припадна и почина от топлинен удар, докато събираше боклук в горещото лятно време".