Според учените с повишаването на глобалната температура през последните години поради изменението на климата сезонът на алергиите в САЩ започва по-рано, а количеството на полените през тези периоди се увеличава, което води до влошаване на симптомите на алергии и астма при някои хора, а при други - до появата на нови симптоми.

Прогнозите са, че тази тенденция ще се засилва с повишаването на средните температури, но би могла да се обърне, ако хората успеят да намалят въглеродните емисии, твърдят алерголозите.

"Интензивността на симптомите се е увеличила, което означава, че това, което преди е реагирало само на едно хапче, използвано спорадично, сега изисква абсолютно всички хапчета за алергия, но може би и назален противовъзпалителен стероиден спрей", казва д-р Джон Коста, медицински директор на отдела по алергология и клинична имунология в болница "Бригам и жени" в Бостън.

В цяла Северна Америка продължителността на поленовия сезон се е увеличила с 20 дни, а концентрацията на полени е нараснала с 21% между 1990 г. и 2018 г., според проучване в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Това до голяма степен се дължи на глобалното затопляне, се посочва в проучването.

"Получава се увеличен обем растителен материал, защото условията на влага и топлина благоприятстват по-голям растеж на растенията, а по-големият растеж на растенията означава, че ще имаме повече прашец", обяснява Коста.

Някои от най-големите скорошни промени в нивата на полен в САЩ са настъпили в югоизточната част на страната и Тексас, както и в някои части на Средния Запад, казва Уилям Андерег, директор на Центъра за климатични науки и политика "Уилкс" към Университета в Юта и автор на проучването на Националната академия.

"Това са областите, в които пролетта се затопля доста интензивно ... но има и много неща, които не разбираме напълно, защо именно в тези области се наблюдават най-големите тенденции", каза Андерег.

Според Андерег една от хипотезите е, че това се дължи на местните растителни видове.