Лорънс Строл, изпълнителен председател на британския автомобилен производител Aston Martin, заяви, че компанията му ще продължи да произвежда бензинови хибридни автомобили до средата на 30-те години и няма да прекрати производството на спортни автомобили с бензинови и дизелови двигатели, докато законодателите и регулаторните органи не ги спрат, съобщава Times.

Компанията вече е отложила датата на доставка на първия си електрически модел от следващата година до 2027 г. поради "това, което вижда като срив в търсенето на автомобили с нулеви емисии", се отбелязва в статията.

"Отлагането на програмата за електромобили беше благоразумно решение и ние ще инвестираме повече в плъгин хибриди", казва Строл, отбелязва статията.

На други места Volkswagen отчита спад в продажбите на своите електрически автомобили в Европа през първото тримесечие на 2024 г. с почти една четвърт в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Daily Telegraph.

В статията се казва: "Продажбите на електромобили (ЕПС) са спаднали с 24% през първите три месеца на годината, тъй като високата инфлация и повишаващите се цени на енергията са намалили търсенето.

В световен мащаб продажбите на изцяло електрически автомобили на собственика на Audi, Skoda и Porsche спаднаха с 3% до 136 400, докато продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене се покачиха с 4% до близо два милиона."

В САЩ чуждестранните производители на автомобили се възползват от вратичка, която позволява на електромобилите, произведени в чужбина, да получават същите данъчни облекчения като тези, сглобени в Америка, съобщава Nikkei Asia.