Животните предизвиквали хаос в засегнатите от пожара региони, като дори нанасяли щети по инфраструктурата, според властите.

Повече от 10 000 камили ще бъдат отстреляни от професионални експерти по огнестрелно оръжие от хеликоптери, за да не им позволят да пият твърде много вода в засегната от суша Южна Австралия.

>>>вижте галерия от снимки на животните>>>

Стрелците вече са започнали убиването на животните в сряда, след заповед от лидерите на аборигените в земите на Анангу Пиджантиджаджара Янкунитджаджара (АПЮ).

Местните жители се оплакват, че животните навлизали в териториите им на стада и предизвиквали хаос, докато търсят всякакъв наличен водоизточник, включително кранове и резервоари.

"Чувстваме се застрашени, защото камилите влизат и събарят огради, влизат из къщите и се опитват да стигнат до водата, включително тази от външните тела на климатиците", споделя Марита Бейкър, член на борда на изпълнителния директор на APY, пред The Australian.

Животните също са източник на емисии на парникови газове, тъй като те отделят метан, равен на един тон въглероден диоксид годишно, съобщава изданието.

Австралийските камили не са естествени обитатели на този южен континент.

Те са внесени там през миналия век, но попаднали на свобода екземпляри са намерили отлични условия за живот и размножаване, заради добрите условия и липсата на значими естествени врагове в този хабитат.

Те причиняват и значителни проблеми на местната фауна, конкурирайки се с нея за оскъдните водни и хранителни ресурси.