Силни бури връхлетяха Унгария, Италия и Хърватска, съобщи MeteoBalkans, който следи събитията в реално време идва ли стихията и към България.

Ураганен вятър изпотроши дървета и нанесе материални щети в Будапеща. Съобщава се за прекъснато електрозахранване на места в унгарската столица.

По същото време силна буря връхлетя и Чазма, Хърватия, като поривите на вятъра изпотрошиха дървета и вдигнаха покриви. Има и съмнение, че е бушувало торнадо. Кадри в социалните мрежи разкриват щетите, нанесени от бурите от по-рано днес.

Най-зле е положението в Италия. В населените места като Сасоферато, Кантиано, водна маса от пороя залива главните улици. Местните власти са издали предупреждение за опасност от кални свлачища и съветват гражданите да не излизат.

Предупреждения за възможни силни гръмотевични бури в България

Поради очакваните условия, който могат да породят силни бури, се повишава рискът от значителни валежи и по-екстремни процеси над Централна и Западна България.

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предупреждения за опасно време, валидни за петък. Опасните явления се очакват следобед, но бурите няма да покриват цялата площ.

Жълт код: Слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в късните следобедни часове. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. Над отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.