2019 г. беше най-горещата година, от началото на инструменталните мерения в 36 страни. Нашата страна е една от тях.

Кои са останалите? Това са, по азбучен ред:

Ангола, Австралия, Беларус, Белиз, Ботсвана, България, Камбоджа, Коморски острови, Джибути, Габон, Гватемала, Унгария, Ямайка, Кения, Лаос, Латвия, Литва, Мадагаскар, Мавриций, Молдова, Мианмар, Намибия, Полша, Република Конго, Румъния, Сърбия, Словакия, Сомалия, Южна Африка, Тайван, Тайланд, Тувалу, Украйна, Виетнам, Йемен и Зимбабве. В допълнение, това беше и най-топлата година в Антарктида.

Затоплянето става с различни темпове над сушата и океана. (виж картата).

Снимка: Бъркли Ърт, НОАА

Докато светът като цяло се е затоплил около 1.2C от преди индустриалната ера, сухопътните региони са затопляли близо 1.8C, а океаните са се затоплили само около 0.8C. 

Най-топла година на запис в океаните

Повече от 90% от допълнителната топлина, улавяна от увеличаването на концентрациите на парникови газове, отива в земните океани. Докато повърхностните температури се колебаят от година на година поради естествената променливост, съдържанието на океанската топлина се увеличава много по-плавно и в много отношения е по-надежден показател за затоплянето на Земята, макар и с по-кратка история на меренията.

Миналата година постави безспорен рекорд за най-високо съдържание на топлина в океана. Надеждните измервания по този показател започнаха през 1958 г.