Измамата със "зелени" пари продължава да е твърде разпространена при въглеродните компенсации, "но все още има време системата за въглеродни компенсации да се изчисти", се казва в редакционна статия на Washington Post.

Вестникът обяснява: "Уловката е, че корпоративните ангажименти в областта на климата зависят от валидността на закупените от тях компенсации, а много от тях са фалшиви.

В статията се изтъкват многобройните и разнообразни проблеми, свързани с компенсациите, като се изтъква собственото разследване, публикувано миналия месец, в което са установени програми за опазване на горите в бразилска Амазония, които "не допринасят много за компенсиране на въглеродните емисии".

Вестникът твърди, че "за да възвърне доверието си, пазарът на доброволни въглеродни компенсации се нуждае от единни стандарти за проверка, задълбочена проверка на проектите и съсредоточаване върху високоинтегрирани компенсации".

Той продължава: "Запазването на статуквото би означавало още милиарди долари, похарчени от частни лица, корпорации и правителства за фалшиви решения за климата, и много по-малко пари за истински решения.

Политическото изявление на администрацията на Байдън от май относно доброволния пазар на въглеродни емисии се движи в правилната посока, като насърчава въглеродните кредити с висока степен на интегрираност и поощрява единни стандарти за оценка на допълняемостта.

Лидерите на тазгодишната COP29... биха могли да вземат пример от администрацията на Байдън и да започнат процеса на установяване на тези стандарти. Световните ръководни органи следва също така да изискват по-голяма прозрачност на доброволния пазар на въглеродни емисии и на офсетните проекти, от които той се състои."

На друго място Марк Гонглоф - редактор на мнения и колумнист на Bloomberg - пише, че "пристрастяването на компаниите към ненужните въглеродни компенсации убива планетата".

Той казва: "Огромни компании като Shell и Chevron изкупуват най-съмнителните налични продукти, като по този начин отхвърлят целта им за борба с изменението на климата."