Силен снеговалеж в южната и централна части на Франция предизвика хаос по пътищата и прекъсна електроподаването на близо 200 000 жилища, предаде Ройтерс, като цитира местните власти. В някои градове и села паднаха до 40 см сняг.

Неочаквано големите и необичайни за сезона снежни бури обхванаха региона на Оверн-Рона-Алпите и близките райони на юг и на запад от Лион. Телевизии показаха дебела снежна покривка над магистрали и в селища. Стотици превозни средства бяха блокирани.

Около 900 камиона бяха принудени да останат на пътя през нощта и стотици шофьори изоставиха автомобилите си, за да потърсят топло и безопасно място, където да прекарат нощта. Хора пуснаха във Фейсбук постове с молби за помощ. Снегорини разчистваха пътищата.

Метеоролозите отхвърлят критиките, че не са предупредили за развалянето на времето, като посочват, че от няколко дни предсказват, че още преди седмици са предупредили, че районът може да бъде обхванат от лошо време.

21 000 жилища на остров Корсика все още нямат електричество поради щетите, причинени от ветровете, достигащи 160 км/ч, предаде Франс прес.

Девет души загинаха в Италия вследствие на лошото време. Десетки хиляди жилища все още са без електричество. Според италиански медии около 170 туристи и служители на хотели са блокирани в прохода Стелвио, Северна Италия, на границата с Швейцария, на над 2700 метра надморска височина, заради обилните снеговалежи, натрупали метър и половина снежна покривка.

В североизточната област Фриули-Венеция Джулия 23 000 души са без електричество, а много пътища са непроходими, съобщиха местните власти. Вчера над седемдесет на сто от площта на историческия център на Венеция бе залята от вода, като приливната вълна достигна максимум от 156 см, предадоха ДПА и АП. Туристите бяха евакуирани от прочутия площад "Сан Марко", а трафикът на водните таксита из града бе преустановен временно.

След щетите в историческото кафе Флориан на площад Сан Марко във Венеция

Снимка:АР/ БТА

Силните дъждове се съпровождат от ветрове, достигнали до 180 км/ч в някои региони на Италия.

Почистват отломки от яхти и лодки, които бяха отнесени на брега след буря в град Рапало, Северна Италия

Снимка:АР/ БТА

Те доведоха и до тежки нарушения на пътния транспорт. Много пътища са непроходими в швейцарския кантон Тичино поради наводнения или паднали дървета.

Снимка:АР/ БТА

Тази нощ в Австрия силните ветрове отнесоха част от покрива на средновековно укрепление край Залцбург. На юг оттам, в Мур полицията предупреди 500-те жители да не напускат домовете си и да се качат по високите етажи заради придошлата река, блокирала достъпа до населеното място.

Същото предупреждение беше отправено и в долина, намираща се близо до границата с Италия. Язовирната стена заплашва да поддаде под натиска на водите.

"От десетилетия не сме виждали нещо подобно", заяви пред общественото радио Мартин Гугенбергер, командир на пожарникарите в местно селище, където са наводнени много малки пътища, а около 10 000 жилища са без електричество.

От уикенда Испания е в плен на лошото време, съпроводено със захлаждане, дъждове, и снеговалеж.

В Словения от вчера е обявена "червена тревога". Един сърфист е обявен за изчезнал.

Пристанищният град Риека в Хърватия беше наводнен. Прекъснато е движението на много фериботи. Седемметрови вълни се вдигнаха вчера по хърватското адриатическо крайбрежие, бурен вятър с пориви до 60 км/час спря движението в морето между Сплит и островите Хвар, Вис, Шолта, Брач, Корчула и Ластово.

В Чехия има нарушения на железопътния транспорт. Силните ветрове събориха много дървета върху релсите. Около 30 000 души са без електричество, съобщи чешката енергийна компания ЧЕЗ.

От измръзване в Брюксел са починали две бездомни жени, съобщиха местни медии. От няколко дни температурите в страната са около 3-4 градуса след рязко понижение с над 10 градуса и нахлуването на полярен въздух.