Циклонът, на име Захариас, който вчера и в понеделник наводни райони в Италия, вчера заля с вода големи части от Босна и Херцеговина.

Засегнати са и области в Хърватско.

В Босна най-пострадали са районите около Приедор. 

Службата за извънредни ситуации на град Приедор съобщава, че нивото на река Сана достига 494 сантиметра, което пречи на притока на Гоменица, чието ниво се увеличава от обратната вълна и се излива в селата Гоменица и Врбица.

Кметът Миленко Джакович заяви пред репортери снощи, късно вечерта, след тричасовото заседание на щаба по извънредните ситуации, че заседанието е продължило по-дълго, поради опасения, че наводненията могат да нанесат вреда на рибарника-язовир Саничани, който, според него, при изпускане може да причини много по-големи инциденти в града.

"- Тъй като информацията, която получаваме сега, сочи, че нивото на Сана бавно намалява, се надяваме, ситуацията в близките дни ще се нормализира" - добавя Джакович.

На няколко места в селищата Расковац, Тукови, Стари град, Врбица и Гоменица са поставени озащитни насипи и торби с пясък, за които били осигурени още 5000 чувала.

Както писахме вчера, у нас също очакваме валежи, но в по-умерени количества, като цяло, въпреки, че не са напълно изключени локални по-значителни извалявания.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>