Остават броени седмици до срещата на световните лидери в Шарм ел-Шейх за COP27.

По последни данни 90 държавни глави са потвърдили, че ще присъстват на срещата на върха, включително министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс, която наскоро влезе в заглавията на вестниците, защото "посъветва" крал Чарлз да се откаже от плановете си да участва в конференцията.

Стремежът на Тръс към разширяване на използването на изкопаеми горива в Обединеното кралство едва ли ще ѝ спечели много съюзници в Египет.

Изграждането на път за отказ от по-нататъшно използване на изкопаеми горива остава основна стъпка, необходима за постигане на амбицията на страните по Парижкото споразумение за задържане на затоплянето под 1,5C до края на века.

В края на миналия месец учени, икономисти и активисти се срещнаха в Оксфордския университет, за да обсъдят ключовото предизвикателство, свързано с постепенното прекратяване на производството на изкопаеми горива.

Конференцията обхвана широк спектър от теми - от това как по-нататъшното разширяване на използването на изкопаеми горива може да застраши климатичните цели до продължаващото "зелено" промиване и дезинформация от страна на петролната и газовата индустрия.