За часове бе преустановено движението на влаковете в жп участъка Столник - Саранци, част от направлението София - Карлово. Това се случи поради деформация на железния път вследствие на високите температури, съобщиха от държавното предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура".

Организиран беше превоз с автобуси за пътниците от засегнатите влакове.

Аварийни екипи бяха на място за отстраняване на проблема.

От 18.30 ч. е възстановено движението на влаковете в участъка Столник - Саранци, съобщиха по-късно от ДП НКЖИ.

На 6 юли заради повреда в контактната мрежа вследствие на гръмотевична буря беше преустановено движението на влаковете в междугарието Костенец-Ихтиман, припомня БТА.

Жълт код за жеги е в сила и в понеделник - 17 юли, за цялата страна.

Той е за температури следобед над 35° и за стойности през нощта по-високи от 20°.

Утре отново ще бъде предимно слънчево, само с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39.

През следващите дни температурите още ще се повишат, допълва bTV. Ще преобладава слънчево време.

Междувременно жегата леко отслаби хватката си в Гърция

Временно разхлаждане донесоха днес северни ветрове , благодарение на които горещините от последните дни намаляха, а живакът на термометрите се върна под 40 градуса по Целзий в по-голямата част от страната, предаде ДПА.

В столицата Атина се очакваше около обяд термометрите да покажат 36 градуса. В събота на остров Крит бяха измерени рекордните 44,2 градуса.

Въпреки леката почивка от жегата обаче метеоролозите предупреждават, че страната ще бъде обхваната от нова гореща вълна идната седмица.

От сряда нататък "температурата отново ще се повиши", заяви метеоролог по държавното радио, като прогнозира скок до 44 градуса в Атина.

Заради изключително сухия въздух и ветровете опасността от горски пожари е много висока, предупреждават от службата за гражданска защита.

За трети пореден ден днес много археологически обекти в страната ще бъдат затворени между 11:30 ч. и 17:30 ч.

Акрополът в Атина беше затворен за туристи и вчера поради непоносимата жега на археологическия обект, който не предлага никаква сянка. През последните няколко дни много посетители получиха леки топлинни удари там на фона на преминаващата през страната гореща вълна "Цербер", кръстена на триглавото чудовище от Дантевия "Ад".

Лекарите съветват хората и особено туристите да пият много вода и да избягват силни физически натоварвания.