Жълт код за студено време и ниски температури обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес в 17 области в страната.

Това са София-град и София-област, Видин, Перник, Кюстендил, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Шумен, Силистра, Варна и Добрич.

През деня ще бъде предимно слънчево, но студено. Вятърът ще отслабне и само в крайните източни райони ще остане до умерен от север. Максималните температури ще са между минус 3° и 2°, в София - около 1°.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Студено време с максимална температура на височина 1200 м около минус 3°, на 2000 м - около минус 7°.

По Черноморието също ще преобладава слънчево студено време. Ще духа умерен северен вятър. Дневните температури ще са между 0° и 3°. Температурата на морската вода е около 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Времето до края на седмицата 

В четвъртък ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от запад, след обяд в Западна България от северозапад и ще се усили до умерен. Температурите слабо ще се повишат и минималните ще са между минус 8° и минус 3°, максималните - от 1° до 6°.

В петък, с умерен до силен вятър, в западната половина от страната от северозапад, в източната - от североизток, отново ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, над Източна България и планинските райони по-често значителна, на отделни места там ще превали слаб сняг.

И в събота ще бъде студено, със слаб до умерен северозападен вятър и променлива облачност, без съществени валежи.

В неделя ще преобладава слънчево време, в по-голямата част от страната ще остане ветровито и ще започне бързо затопляне. В понеделник вятърът ще се смени с югозападен, облачността ще се увеличи. Във вторник от запад на изток ще превали дъжд, над около 800-900 m сняг. Вятърът отново ще се обърне от северозапад.

Осигурено е поддържане на пътищата в страната в зимна обстановка, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Полша, 7 януари

Снимка: БТА/АП

Студ скова и Европа 

Студената вълна, която скова в полярен студ скандинавските страни през последните дни, вчера засегна и Централна, и Източна Европа, като причини прекъсвания на тока и проблеми с транспорта.

Студ, сняг и ниски температури сковаха и съседна Гърция, като студената вълна създаде проблеми в цялата страна.

В Северна Гърция, в Ситония, Халкидики проливните дъждове предизвикаха свлачища. В районите извън Солун са необходими вериги за автомобилите - в селищата Асвестохори, Ексохи, Филиро и Хортиати, съобщи Bulgaria ON AIR.

Западна Македония също е в сняг. Проблеми има и в област Атика, в планината Парнита. Пътят остана затворен през нощта, с решение на "Пътна полиция", заради снеговалеж. Училищата в повечето райони на Северна Гърция ще останат затворени, заради снега.

Влошаването на времето ще продължи и днес, а в събота студената вълна ще доведе до още по-ниски температури и по-интензивен снеговалеж. Фериботите остават на пристанищата до второ нареждане в Пирея, Рафина, Лаврио, Аргосаронико и Крит.

Сняг има и в селата на област Евия. Днес, според гръцката метеорологична служба EMY, се очаква локална облачност с валежи на изток. Вероятно е да има спорадични бури в сутрешните часове в Додеканезите. Временно снеговалежи ще има в Тракия, в континенталните планини, във високите части на Крит, както и в полупланинските райони на префектура Магнезия.

Температурите в цялата страна ще се понижават. В северните и централните райони ще достигнат 5-7 градуса, в останалата част на континента и Йонийско - 10-12 градуса, на островите в Егейско море - 12-14 градуса. В сутрешните и вечерните часове на места в северната част на континента ще има слана.

Северната ни съседка Румъния също е в плен на снега. 

Оранжев код за опасно време вчера бе в сила за три румънски окръга. В Браила, Бузъу и Яломица поривите на вятъра надвишиха 85 км/ч. Бяха затворени пътища, а повече от 10 населени места останаха без ток. Затворени бяха и пристанища на Черно море, а занятия за учениците бяха отменени. 

Наложило се е две жени да родят в извънболнични условия, след като линейките не успели да ги откарат заради преспите. Според прогнозите застудяването ще продължи и на места температурите ще паднат до минус 21 градуса.

Дания, 4 януари. Студената вълна, връхлетяла в първите дни на януари страните в Северна Европа, се насочи към Централна и Източна Европа

Снимка: БТА/AП

В Обединеното кралство пък е обявен оранжев код, който ще остане в сила за цяла Англия до петък.

Предупрежденията са насочени основно към здравните служби. Оранжевият цвят там означава риск за цялото население. Агенцията за здравна сигурност се опасява от увеличение на инфарктите, инсултите и дихателните инфекции. По пътищата има заледявания, а прогнозите са за още валежи от сняг.

Температури от минус 23 градуса бяха измерени тези дни в Североизточна Полша. Още по-ниско паднаха температурите в Латвия - до минус 29,5 градуса.

В Унгария студът беше съпроводен със силни ветрове със скорост от 90 км/ч., изкоренили дървета и отнесли покриви на къщи. Унгарската национална метеорологична служба прогнозира температурите да паднат до минус 12 градуса към края на седмицата.