Арктически студ ще скове България в първите дни след празниците.

Днес облачността ще бъде променлива. Ще се усилва вятърът от северозапад, в Дунавската равнина - умерен и  временно силен. Все още почти без валежи. Максималните температури ще са от 2 до 7 градуса. През нощта сняг ще превалява в Югозападна България  и Рило-Родопската област.

Минималните температури утре ще бъдат от минус 4 до 1, а дневните от минус 1 до 4 градуса. Умереният и силен северен и северозападен вятър ще усилват субективното усещане за студено време.

През деня сняг, предимно слаб, ще вали на места в северните райони и в планините. Малко по-съществени ще са преваляванията след обяд и преди полунощ в районите около областите Враца, Плевен и Монтана.

В петък минималните температури ще бъдат от минус 7 до минус 1, а дневните от минус 4 до плюс един градус. Ще бъде почти без валежи, освен в планините на Югозападна България и около тях, където ще превалява слаб сняг.

В събота сутринта минималните температури ще бъдат ниски, от около минус 10 градуса по високите западни полета до минус два градуса.

Облачността ще бъде значителна, освен в северозападните райони, където ще се разкъсва  и намалява до слънчево време. Остава ветровито, с отрицателни дневни температури, от минус 5 по високите полета, включително за района на София, до около нула, плюс 1 градус в северозападните райони.

В неделя температурите сутрин ще са от около минус 7 до минус 1 градуса, малко по-ниски в Югозападна България, където в местата със снежна покривка ще достигнат до около минус 9, минус 10 градуса. През деня температурите ще са в интервала от минус 1 по високите полета до около плюс 6 в Северозападна България. Ще бъде облачно, от запад на изток ще превали сняг.

В понеделник отново ще бъде студено, с минимални температури от минус 12 в западните и югозападни райони до минус 2 във ветровитите ниски части на Дунавската равнина.

Остава ветровито, почти без валежи.

Във вторник съществена промяна на времето няма да настъпи, а предварителните сценарии на прогнозните модели сочат изгледи за бавно повишение на температурите едва към средата на следващата седмица.