Глобалното затопляне не само повишава температурите в световен мащаб, но и прави времето по-екстремно. Допълнителните количества парникови газове в атмосферата унищожават досегашния еквилибриум в климатичната система, но за да достигне нов такъв, тя се движи по път, често прескачащ от една крайност в друга.

Особено ярко е изразено това у нас при валежите. След многократно надхвърлящите обичайните за периода юни и юли валежи, в много райони на страната се установи продължително сухо време. 

>>>Виж в галерията картата на валежните аномалии  на континента>>>

Тя няма нужда от дълъг коментар: на над половината територия на страната са паднали под една четвърт от обичайните валежи.

По-ясно изразено е това в западната половина на страната, където има места, на които не е валяло практически от началото на август или са паднали съвсем символични количества, ненадхвърлящи десетина процента от нормалните и така - трети месец.

На картата на страната с отбелязаните зони на пожароопасност тези сухи райони се виждат много добре, но и синият цвят на югоизток не бива да успокоява: Малко или много под норма са валежите почти навсякъде, освен в няколко области в югоизточната и източна част на страната. (виж в галерията)

Още по-тревожна е картата с почвените запаси от влага от началото на септември (в галерията).

В райони, като тези  на Видин, Сандански и дори обградената от планини София, засушаванато е видимо не само в метеобюлетините, но и с просто око. Фрапиращ е случаят на Сандански, където за периоди от над месец, са паднали един (един!) литър на квадратен метър валежи. Сухо беше и  в райони като Кърджалийско, но влажния средиземноморски циклон преди няколко дни донесе известно облекчение поне в тези пригранични райони.

Сушата вече създава проблеми на есенниците, макар че на този етап все още няма място за паника.

По-лошото е, че в следващите десетина дни и дори две седмици (до последната десетдневка на месеца) моделите не виждат никакви валежи в по-голямата част на страната. Засега активните атмосферни процеси протичат далеч на север от Балканите, а в момента страната ни е под влияние на антициклона УЛФ, който подсигурява сухото време с характерния есенен контраст между сутрешните и следобедни температури.

>>>Виж цялата галерия от снимки и карти>>>

Следете редовните прогнози и анализи на vremeto.dir,bg и ще бъдете първи информирани за актуалните прогнози и новини, свързани в времето у нас  и по света, както и климата.