Септември тази година в Австралия беше рекордно сух. Въпреки че за тази седмица се прогнозират пролетни дъждове в някои части на източната част на континента, където се наблюдава най-тежката суша през последните години, не се чака съществено облекчение от сухото време.

>>>Виж галерия от снимки на сушата в различни региони на континента>>>

На източното крайбрежие на страната са регистрирани по-малко от една пета от нормалните валежи за последните три месеца. Много полета останаха безплодни, а зимните култури загинаха от сушата. Овчарите трябваше да купуват зърно, за да нахранят стадата си.

Производството на пшеница падна до най-ниското си ниво през последното десетилетие, а климатичните условия оказват неблагоприятно въздействие върху производството на вълна и вино.

Австралийското бюро по метеорология (националната метеослужба на страната - ВОМ) съобщи, че тази година може да се смята за втора най-суха от началото на наблюденията през 1900 г. в най-големия водосборен район на страната - Мъри-Дарлинг. Конкретно септември е бил най-сух в цялата история на наблюденията.

Това е довело до спадане съдържанието на влага в почвата (влага се натрупва в нея в продължение на месеци) в големите селскостопански райони на континента - от Кимбърли в Западна Австралия до нивите и пасищата на югоизток.

Предполага се, че в Нов Южен Уелс в центъра на страната в четвъртък може да паднат до 25 мм (1 инч) валежи. Дъждът може да продължи до събота, въпреки че, въз основа на прогнозите, следващите три месеца ще продължат да са по-сухи от средното.

Задълбочаваща се суша се наблюдава и в западните части на нашата страна, където за последните два месеца в някои райони са паднали под 20 на сто от обичайните за периода валежи. Значително под обичайните са валежите от началото на август в много райони като Видин, Лом, части от Монтанско и Плевенско, Софийско, Сандански.

Моделите не очакват съществени (дори и никакви) валежи поне в рамките на следващите 7 до десетина дни. Очаквайте утре анализ по тази тема.