Тайфун "Койну" се насочи днес към Южен Китай и Хонконг, след като донесе ветрове с рекордна скорост и взе жертва в Тайван, предаде Асошиейтед прес.

"Койну" отслабваше, насочвайки се на запад през Южнокитайско море към китайската провинция Гуангдун, съобщи Китайската метеорологична администрация. Прогнозата е до неделя тайфунът да се обърне на югозапад в крайбежните води на Китай.

Тази сутрин бурята беше на около 370 километра от Хонконг и се движеше с около 10 километра в час, съобщи обсерваторията на местната власт в Хонконг.

Преди около месец Хонконг беше връхлетян от проливни дъждове, които отнеха живота на най-малко двама души и предизвикаха повсеместни наводнения.

Фериботните услуги бяха преустановени в части от провинция Гуандун, а град Гуанджоу отмени някои полети и влакове.

Един човек беше убит вчера от летящо стъкло в тайванския град Тайчун, а повече от 300 бяха ранени на територията на целия остров, съобщи тайванската противопожарна служба. Проливният дъжд и поривите на вятъра повалиха дървета и повредиха сгради.

С наближаването си в сряда вечерта "Койну", което на японски означава "кученце", донесе най-силния вятър, регистриран някога в Тайван.

Метеорологична станция за наблюдение на отдалечен остров регистрира порив на вятъра от 342,7 км/ч в 21:53 ч., както и постоянен вятър, достигнащ 198,7 км/ч.

Малко след това устройството за измерване на скоростта на вятъра излезе от строя, съобщи Централната информационна агенция на Тайван.