Рекордната температура от 49,9 градуса по Целзий беше измерена вчера в индийската столица Делхи, съобщиха местните метеоролози, цитирани от Франс прес и БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Индийската метеорологична служба, която съобщи за "сериозна гореща вълна", отчете рекордните стойности в две станции в покрайнините на Делхи - Нарела и Мунгешпур.

Според синоптиците подобни температури се очакват и днес.

През май 2022 г. в някои части на индийската столица беше измерена температура 49,2°C, съобщиха индийските медии тогава.

Снимка: БТА/АР

Екстремните горещини са обичайни за Индия през лятото, но изследователите смятат, че изменението на климата води до по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни.

Снимка: БТА/АР

Властите в Делхи предупредиха и за възможен недостиг на вода, като на места вече има прекъсвания на доставките.

Министърът на водите Атиши Марлена призова жителите да поемат "колективна отговорност" за прекратяване на разхищението на вода, пише тази сутрин вестник "Таймс ъф Индия".

Снимка: БТА/АР

"За да решим проблема с недостига на вода, предприехме редица мерки, като например намаляване на водоснабдяването от два пъти дневно на един път дневно в много региони", каза Атиши, цитирана от вестник "Индипендънт". "Спестената по този начин вода ще бъде разпределена в райони, където има недостиг на вода и където водоснабдяването продължава само 15 - 20 минути на ден", добави тя.

Индийската метеорологична служба предупреди за последиците за здравето от горещините, особено за бебетата, възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Снимка: БТА/АР

В същото време щатите Западна Бенгалия и Мизорам, в североизточната част на страната, са засегнати от силни ветрове и проливни дъждове, съпътстващи мощния и опустошителен циклон "Ремал", който връхлетя Индия и Бангладеш в неделя и причини смъртта на поне 38 души.

Метеорологичната служба на Бангладеш заяви, че преминаването на циклона през страната е било едно от най-дългите като времетраене, регистрирани някога в Бангладеш, и посочи, че климатичните промени са причината за извънредно голямата му продължителност.