През уикенда в някои части на Испания е отбелязан най-горещият май от началото на записите, съобщава Guardian.

В петък температурата на летището в Севиля достигна 41 градуса, а в друг град в Андалусия, Хаен, тя достигна 40,3 градуса - почти 2 градуса над предишния рекорд за града, пише Guardian.

Изданието добавя: "Град Сеговия, северозападно от Мадрид, също преживя първата си "тропическа" майска нощ в петък, като температурите останаха над 20С."

Изданието предава коментара на говорител на държавната метеорологична агенция на Испания, който казва: "Климатът в Испания не е такъв, какъвто го познавахме преди. Той е по-екстремен."

В събота агенцията издаде предупреждения за горещини за 10 региона, като предупреди, че страната е изправена пред "една от най-интензивните" горещини от години, съобщава BBC News.

The Washington Post добавя, че Франция, Португалия и Германия също са пострадали от екстремни горещини този уикенд, като френската метеорологична агенция прогнозира, че страната ще се сблъска с най-горещия май в историята си.

В Германия в петък на няколко места бяха отбелязани рекорди за месец май, като в южната част на страната температурите надхвърлиха 30С, пише Washington Post.